Přejít k obsahu


Inequalities and Conflicts in Modern and Contemporary History of Africa: A Comparative Perspective

Citace:
ZÁHOŘÍK, J. Inequalities and Conflicts in Modern and Contemporary History of Africa: A Comparative Perspective. Lanham, USA : Lexington Books, 2019, 159 s. ISBN: 978-1-4985-3641-7
Druh: KNIHA
Jazyk publikace: eng
Anglický název: Inequalities and Conflicts in Modern and Contemporary History of Africa: A Comparative Perspective
Rok vydání: 2019
Místo konání: Lanham, USA
Název zdroje: Lexington Books
Autoři: Doc. PhDr. Jan Záhořík Ph.D.
Abstrakt CZ: Monografie si klade za cíl zodpovědět otázky spojené s příčinami nerovností a konfliktů v moderních a současných dějinách Afriky. Vzestup Marxismu, socialismu, a etno-nacionalismu bývá obvykle vysvětlován jako reakce na západní kolonialismus. Etiopie nicméně nemá žádnou historii dlouhotrvajícího evropského kolonialismu, takže tuto optiku nelze aplikovat. Cílem monografie je tak najít odpovědi na otázky mnohočetného původu nerovností a následných konfliktů v Africe.
Abstrakt EN: The book deals with multiple causes of inequalities and conflicts in Africa. The rise of Marxism, socialism, and ethno-nationalism has been traditionally explained as a reaction to Western colonialism. This, however, does not apply to Ethiopia which had no history fo long-lasting European colonialism. The monograph thus takes multiple perspectives into account in order to find answers on the root causes of socio-political troubles and turbulences in Africa.
Klíčová slova

Zpět

Patička